Yüz germe (Face lift)
Yüz germe nedir ve neden tercih edilir?
Yüzde ve boyunda oluşan gözle görülebilir yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak için yapılan estetik cerrahi prosedürlere “yüz germe” denilmektedir. Ritidektomi olarak da adlandırılan yüz germe ameliyatında hastanın alın, yüz ve boyun derisindeki sarkık ve düzensizlikler giderilerek yanak ve boyundaki fazla olan yağ dokuları alınır ya da anatomik olarak olması gereken yerlere çekilerek asılır ve yüz dokularına takviye yapılır. Gerektiğinde yüz germe işlemiyle birlikte deri soyma, dolgu veya botoks gibi tamamlayıcı işlemler de yapılmaktadır.
Kimler yüz germe ameliyatı olabilir?
Yüz ve boyun derisinde yaşlanmayla beraber sarkmalar başlayan kişiler yüz germe estetiği için ideal adaylardır diyebiliriz. Bu hastaların sağlık durumunun iyi ve yüzündeki elastikiyetini kaybetmemiş olması tedavi için çok önemlidir. Genellikle orta yaş (30-50 yaş arası) ve 50 yaş üstü tüm sağlıklı kişilere bu estetik işlem uygulanabilmektedir. Ciltteki sarkma ve düzensizliklerin en büyük nedeni yaş kaynaklı deformasyonlardır.
Yaşlanma belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Cildin gevşemesi nedeniyle yüzde oluşan sarkma,
- Burun ve ağız arasında köşe kısımlarda derinleşen kıvrım çizgileri,
- Alt kısımdaki yağın kaybolması nedeniyle incelen yüz derisi,
- Yanaklarda ve çenede ortaya çıkan büzülme,
- Boynun görünen kısımlarının aşırı yağlanması
Kişilerde yaşlanma belirtilerini; yerçekimi, güneş, sigara, stres ve kalıtımsal vb. gibi nedenler hızlandırmaktadır.
Yüz germe ameliyatı öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyat öncesinde oje, takı, lens çıkarılmalıdır. Ameliyattan 1-2 hafta önce doğum kontrol hapının alımı durdurulmalıdır. Hastaların, ameliyattan yaklaşık 2-3 hafta önce sigarayı bırakmaları önerilir. Kan sulandırıcı özelliği olan ilaç ve bitki çaylarının kullanımına son verilmesi gerekir. Hastaların kullanması gereken ilaçları, muayene sırasında hekimlerine bildirmeleri ve planlamanın bu doğrultuda yapılması gerekir.
Yüz germe estetik ameliyatının riskleri nelerdir?
Yüz germe ameliyatı birçok operasyon gibi bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bunlardan bazıları uygun ilaç tedavisi veya küçük cerrahi dokunuşlarla kısa sürede düzeltilebilirken uzun süreli ya da kalıcı olan komplikasyonlar ise nadiren ortaya çıkmakla beraber komplikasyonun durumuna göre tekrar cerrahi müdahaleyle düzeltme işlemi yapmakta gerekebilir. Ameliyat sonrası ortaya çıkabilen bazı durumlar şunlardır:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Cildin alt kısmında toplanan kanın şişlik ve basınca neden olması (hematom)
- Yaranın kabarık kırmızı izler haline iyileşmesi
- Sinirlerin zarar görmesiyle oluşan geçici his kaybı
- Kesi bölgelerinde ortaya çıkan geçici saç dökülmesi
Bu komplikasyonlar eğer yüz germe ameliyatları bu işte uzman ve tecrübeli cerrahlar tarafından yapılırsa oluşma riski çok düşüktür.
Yüz germe işlemi kapsamında neler yapılır?
Yüz germe ameliyatları, müdahalenin yapılacağı bölge ve yönteme göre şu şekilde ayrılabilir:
- Endoskopik Yüz Germe
- Klasik Yüz Germe
- Mini yüz germe
- Orta Yüz Germe
- Boyun germe
Yüz germe ameliyat yöntemleri:
Yapılacak olan ameliyat tekniği, hastanın cilt yapısına, deri altı yağ dokusunun durumuna, derinin elastikiyetine ve sarkma düzeyine göre belirlenir.
Endoskopik Yüz Germe
Eğer hastanın cildinde aşırı düzeyde sarkma yok ancak yorgun ve zinde olmayan bir görünüm varsa endoskopik yüz germe tekniği ile yüzün daha dinamik ve genç görünümü sağlanabilir. Endoskopik teknikte saçlı deri içinden yapılan küçük kesilerle endoskopi aletiyle girilerek özellikle yanak ve orta yüz dediğimiz alt göz kapağı ve elmacık kemiği bölgesi toparlanır. Sarkan derin dokular olması gereken yerine getirilir. Endoskopik teknikte ciltte herhangi bir çıkarma işlemi yapılmaz. Endoskopun girdiği kesi izleri saçlı bölgede olduğundan görünmez.
Klasik yüz germe
Eğer yanak, çene ve boyun bölgesince ciddi şekilde deri sarkmasıyla birlikte yüzde belirgin bir yaşlanma ve yorgunluk ifadesi varsa, bu türde sarkması olan yüzlerde klasik yüz germe dediğimiz teknikte yüzün toparlanması ameliyatı yapılır. Klasik yüz germe tekniğinde kesiler kulak önü ve kulak arkasındaki çizgilere oturtularak yapılır. Cilt altındaki gevşeyen mimik kasları ve yüzde askı görevi gören gevşemiş yapılar sarkma öncesi bulundukları anatomik yerlere taşınır. Daha sonra fazla cilt dokusu çıkarılır. Bu yöntem sadece cildin gerilmesinden ibaret değildir. Aynı zamanda altındaki dokularla birlikte yüzde üç boyutlu bir şekillendirme yapılır. İzler kulak önü ve arkası doğal çizgilere oturtulduğundan, uzun vadede kesi izleri hemen hemen tamamen görünmez hale gelir. Yüz germe ameliyatlarında aynı zamanda göz çevresinde kendini gösteren kırışıklıklar ve göz kapağının sarkmaları da ortadan kaldırılabilir.
Mini yüz germe
Yüzde yaşlanma ve ciltte sarkma düzeyi bu ikisinin ortasında yer alan kişilerde ise “mini yüz germe” ameliyatı uygulanır. Bu teknikte kesi kulağın ön doğal çizgisinde olacak şekilde yapılır. Kulak arkasına uzatılmaz. Cildin altındaki sarkan yapılar normal anatomik yerlerine taşınır. Cilt çıkarılması minimal düzeydedir ve hastaların iyileşme süreci daha hızlıdır.
Kapsamlı yüz germe ameliyatından daha kısa süren, yüzün belli bir kısmına (ağırlıklı olarak çene hattı) ile ilgili yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak için yapılır. Mini yüz germede ameliyat süresi ile ameliyat sonrası iyileşme dönemi daha kısa sürer. Mini yüz germe ameliyatları lokal ya da sedasyon anestezisi veya genel anestezi altında yapılabilir.
Orta yüz germe
Orta yüz germe ameliyatı, alt göz kapakları, elmacık kemikleri ve yanakların bir kısmını, yani yüzün orta kısmına yönelik işlemleri ifade eder. Ameliyatla bu bölgedeki yumuşak dokular yukarı doğru çekilerek, sarkma görünümü ortadan kaldırılır. Orta yüz germe ameliyatı, şakak bölgesi, ağız içi ve bazen alt göz kapağında 1-2 cm uzunluğunda yapılan kesilerden yapılır. Daha sonra bu kesilerin izleri zaman içinde tamamen kaybolur.
Erkekler de yüz germe estetik ameliyatı olabilir mi?
Önemli sağlık problemi olmayan erkekler de kadınlar gibi bu estetik ameliyatını olabilir. Yüz germe estetik operasyon süreçleri erkek-kadın cinsiyete bağlı olmadan yüzün yapısına ve kişilerin genel durumuna bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Yüz germe ameliyatları erkeklerde de giderek yaygın olarak yapılan bir estetik ameliyat grubuna girmektedir.
Yüz germede ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Ameliyat sonrası birkaç gün hasta, ağrıları azaltmak amacıyla cerrahının önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilir. Ayrıca hasta, ağrıyı hafifletmek ve yüzündeki şişliği azaltmak için yüzüne soğuk kompleks uygulayabilir. Operasyonun ertesi günü eğer uygulanmış ise drenaj tüpü çıkarılır. Operasyon sonrasında oluşan şişlik ve morluklar ortalama 7-10 gün içerisinde geçmeye başlar. Yüz ameliyatlarında kullanılan dikişler genellikle kendiliğinden eriyen cinstendir. Eğer alınması gereken dikişler kullanılmışsa kullanılan yere bağlı olarak 1-2 hafta içinde dikişler alınmaktadır. İyileşme sürecinde güneş ışınından uzak durmak ve ağır aktiviteler yapmamak çok önemlidir. Ayrıca kadınların kesi bölgelerine yakın makyaj yapmaması önerilir.
Yüz germe ameliyatı yüze ve boyun bölgesine çok daha genç ve estetik bir görünüm verebilir ancak sonuçları ömür boyu kalıcı değildir. Kişinin genetik yapısına, çevresel etkenlere bağlı olarak ameliyatın kalıcılığı değişebilmektedir.
Yüz germe ve deri kalitesi ilişkisi
Yüz germe ameliyatını ihtiyaç haline getiren yaşlanma sürecinin belirtilerinin biri de cilt kalitesinin bozulması, buna bağlı olarak ortaya çıkan ince kırışıklık ve mimik çizgileridir. Germe ameliyatları, sarkma ve kırışıklıkları ortadan kaldırır ancak tek başına cilt kalitesini artırmaz. Bu nedenle germe işlemine ek olarak lazer ile cilt soyma işlemi yapılabilir. Ayrıca deride yenileme teknikleriyle yüz derisi tonunun ve dokusunun geliştirilmesi, gençleştirilmesi ve kırışıklıkların giderilmesi için yağ veya dolgu maddesi enjeksiyonu gibi azaltılması gibi uygulamalardan yararlanılabilir.
Yüz germe sıkça sorulanlar
Yüz germe estetiği güvenli midir?
Son yıllarda uygulanan teknikler ve uygulamalarla yüz germe operasyonu güvenli bir cerrahi süreç haline gelmiştir. Ancak uzman doktorun deneyimi bu ameliyatın başarısı için çok çok önemlidir. Yüz bölgesi yaşam boyunca kişinin psikolojisini güçlü tutan en önemli ve hassas bölgedir. Bu sebeple uzman bir cerrah ile bu ameliyat aşamalarını değerlendirmeniz gerekir. Yüz estetiğinde defalarca germe işlemlerinde bulunmuş bir cerrahı tercih etmeniz, ameliyat başarı şansını artırarak, risk ve komplikasyonların da ortaya çıkma oranını düşürecektir.
Evde yüz germe
Yüz germe ameliyatlarının rağbet görmesine paralel olarak hastalar evde yüz germe yöntemlerini de sıklıkla araştırmaktadır. İnternette tarifleri yer alan çeşitli karışım ve maskelerden uygun olanları cilt kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Ancak bu uygulamaların sarkma ve yaşlanma belirtilerine yönelik kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Ayrıca piyasada satışı olan yüz germe bantları da bulunmaktadır. Bunlar da kalıcı ve sağlıklı sonuçlar vermez.
Ameliyatsız yüz germe (ameliyatsız yüz gerdirme) nedir?
Yüzdeki sarkma ve kırışıklıklara karşı en etkili ve kalıcı çözüm yüz germe ameliyatlarıdır. Ancak şikayetleri çok ciddi boyutlara ulaşmayan ya da ameliyat olmaktan çekinen hastalar, lazer uygulamaları, mezoterapi uygulamaları, botoks ve dolgular gibi daha genç ve pürüzsüz bir cilt görünümünü ortaya çıkaracak yöntemleri de tercih etmektedir. Ameliyatsız yüz germe (ameliyatsız yüz gerdirme) uygulamalar cildin elastikiyetini artırsa da sarkma ve yaşlanma belirtileri üzerinde önemli bir etkisi olduğu söylenemez.
İple asma uygulamaları da yüz germe gibi kapsamlı ameliyatları istemeyen hastalara daha kısa süreli ve iyileşme sürecinin daha kolay olduğu çözümler sunar, ancak bu yöntemin etkileri 1 yıl gibi kısa bir süre devam eder.