Yeniden Kulak Yapımı
Yeniden Kulak Yapımı Nedir?
Kulağın yokluğu veya şeklinin düzgün olmaması (microtia) durumunda tıpta tercih edilen tedavi yöntemleri yeniden kulak yapmak olarak adlandırılabilir. Yeni kulak yapımı tedavisine genellikle 5 yaşında başlanmaktadır ve bu süreçte çocuğun diğer kulağına benzeyen bir kulak yapmak için 3-4 ameliyat gerekir. Bu ameliyatların herhangi bir aşamasında sorun olursa ameliyat sayısı artar ve ameliyat yönteminin değiştirilmesi gerekir. Yeniden kulak yapma işlemi için ameliyat dışında alternatif bir yöntem ise takma kulak uygulanmasıdır.
Yeniden Kulak Yapma Ameliyat Detayları Nelerdir?
Ameliyat çocukluk çağında yapılırsa her aşaması genel anestezi altında yapılır. Erişkinlerde kulak yapımı ameliyatlarının bazı aşamaları lokal, bazı aşamaları ise genel anestezi altında yapılır.
- Ameliyat: Genellikle şekli bozuk kıkırdağın çıkarılması için,
- Ameliyat: Kaburga kıkırdağından hazırlanan kıkırdak çatının kulak bölgesindeki deri altına yerleştirilmesi için,
- Ameliyat: Bu kıkırdağın arkasına deri grefti konarak kulağın kaldırılması ve kulak memesinin yerine adapte edilmesi için,
- Ameliyat: Bazı düzeltmeler için revizyon için yapılır.
Tüm yeni kulak yapımı ameliyatlarında hem kulak bölgesinde, hem de göğüs kafesi ön duvarında ameliyat izleri oluşur. Kulağın kıkırdak çatısı için “implant” adı verilen hazır materyaller olduğu halde genelde daha ihtimam gerektiren bir yöntem olan hastanın kendi kaburga kıkırdağı tercih edilir. Bazen 1. veya 2. ameliyatta doku genişletici konarak süreç azaltılabilir. Doku genişletici konan hastalar, bunu şişirtmek için genellikle 2-3 ay süreyle haftada 1-2 gün doktoruna gitmek zorunda kalırlar.