Cilt Bakımı
Cilt Bakımı Nedir?
Profesyonel cilt bakımı ürünleri veya cihazları yardımıyla cildin ihtiyaçlarına yönelik yapılan detaylı bakım işlemine cilt bakımı denilmektedir. Cildin yapısına uygun bir bakım işlemiyle;
- Siyah nokta ve sivilceler,
- Cilt lekeleri,
- Geniş gözenekler,
- Ciltteki cansız ve donuk görünüm,
- Ciltteki renk eşitsizlikleri önlenerek çok daha canlı ve taze bir görünüm elde edilir ve cildin zamana karşı direnci arttırılır.
Çevresel koşullara sürekli maruz kalan cildin, her zaman mükemmel görünmesi imkânsızdır. Yaşla beraber olumsuz çevre şartlarının da etkisiyle cilt çabuk yıpranır ve lekelenir. Bu nedenle cilde ihtiyacı olan temel bakımların verilmesi oldukça önemlidir. Basit cilt bakımı evde yapılabildiği gibi detaylı ve daha efektif bakımlar cilt bakım merkezi uzmanlar tarafından yapılması daha uygundur.
Cilt Bakımı Kimlere Yapılır?
Cilt bakımı erkek veya kadın 25 yaşından itibaren herkesin yaptırması gereken bir uygulamadır. Belli dönemlerde kendini yenileyen cilt, 25-30 yaşından sonra artık bu işlemi yeterli derecede gerçekleştiremez. Bu nedenle ek uygulamalar yardımıyla cildin beslenmesi ve düzenli bakımının yapılması sağlanır. Cilt bakımına ne kadar erken dönemde başlanırsa, cildin canlı ve taze görünmesi o kadar rahat olur.
Cilt Bakımına Önem Vermesi Gereken Kişiler Kimlerdir?
- Düzensiz uyku alışkanlığı olanlar,
- Sigara ve alkol tüketenler,
- Aşırı stres altında çalışanlar,
- Hormonlarında ani değişiklik yaşayanlar,
- Hava kirliliğine maruz kalanlar,
- Yağlı yiyecekleri sık tüketenler,
- Az su içenler muhakkak cilt bakımına önem vermelidir.
Bu tür nedenler cildin erken yaşlanmasına, yıpranmasına ve ciltte istenmeyen sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bu tür problemlerin yaşanmaması ya da mevcut problemlerin üstesinden gelinmesi ancak düzenli cilt bakımı yaptırmak ile mümkündür.
Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Cildin yapısına ve ihtiyacına göre değişiklik gösteren cilt bakımının, gerçekleştirilen standart uygulamaları genel olarak sırasıyla şu şekildedir:
- Öncelikle cilt temizlenir.
- Ardından peeling uygulaması yapılarak gözeneklerin açılması sağlanır. Böylece ölü derinin atılması kolaylaşır.
- Buhar banyosu yapılır ve cildin toksinlerden arınması sağlanır. Bu süreçte gözeneklerin daha da açılarak deri altındaki bölgenin temizlenmesi amaçlanır.
- Siyah noktaların cildi tahriş etmeden sıkılabilmesi ve yağ bezelerinin çıkarılabilmesi için özel bir bakım ürünü kullanılır. Bu süreçte buharla gözeneklerin nemli kalması sağlanır.
- Siyah noktaların boşaltılması işleminden sonra özel bakım ürünleri ile cilt dezenfekte edilerek steril hale getirilir.
- Cildin yapısına uygun ve cildin ihtiyaçlarını gidermek için ideal olan maske işlemi yapılır.
- Ortalama 20 dakika süren maske işleminin ardından özel kremlerle cilde masaj yapılır.
- Antioksidan ürünler yardımıyla maske temizlenerek cildin nemlendirilmesi sağlanır.
- Ardından ihtiyaca göre anti aging, leke kremi, akne kremi ya da serum kullanılır.
- Son olarak cilt tipine uygun bir nemlendirici masaj yapılarak cilde yedirilir ve güneş koruyucu sürülerek cildin korunması sağlanır.
Cilt bakımı öncesinde muhakkak cildin yapısıyla ilgili bilgilerin öğrenilmesi ve buna göre bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Çok hassas bir nokta olan bu konu için;
- Cildin yapısı,
- Cildin nem miktarı,
- Gözeneklerin durumu,
- Cildin yağ oranı,
- Ciltteki bozuklukların detayı gibi bilgiler değerlendirilmelidir.
Bu değerlendirme sonucuna göre hazırlanan cilt bakımıyla çok daha sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olunması kaçınılmazdır.